IMF-chef varnar för ny ekonomisk kris

Världen ser ut att vara på väg ut ur den värsta ekonomiska krisen på mer än 70 år. Men det finns fortfarande en risk att utvecklingen bryts och en ny kris bryter ut. Och den kan bli svårare att lösa. Det är slutsatsen efter årets möte inom Världsekonomiskt Forum som avslutades i Davos i dag.

Den förbättrade ekonomin är nämligen i hög grad konstruerad, varnade Dominique Strauss-Kahn, chef för Internationella valutafonden, på mötet.

Ekonomin i världen går bättre eftersom företag och privatpersoner vågar handla igen. Efterfrågan ökar starkt.

Men en stor del av ökningen beror på de stora stimulanspaket som regeringarna i de flesta länder satt in som medicin mot krisen.

– Därför vore det förödande om de statliga stimulanserna dras tillbaka för tidigt. Då kan världen kastas ut i en ny kris, säger Strauss-Kahn.

Det som skiljer den nuvarande krisbekämpningen mot alla andra i historien är att en mycket stor del av världens länder har arbetat samordnat.

Nu är frågan om länderna klarar av att vara lika samordnade när krisbekämpningen ska avvecklas.

– Det finns en stor risk att varje land agerar bara utifrån sina egna intressen. Agerar för minska risken för landets egna skattebetalare och därmed skapa problem i andra länder, säger Dominique Strauss-Kahn.

Om världen inte klarar den här utmaningen. Om stödpaketen avvecklas för tidigt och därmed orsakar en ny nedgång i världsekonomin, då kan krisen bli svårare, säger Strauss-Kahn.

– Jag vet faktiskt inte vad vi skulle kunna göra då. Eftersom vi redan har använt och förbrukat de verktyg vi hade, säger Dominique Strauss-Kahn, chef för Internationella valutafonden.

Staffan Sonning, SR:s ekonomikorrespondent, Davos
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista