Demonstration mot niqabförbud. Foto: Masri al youm.

Niqabförbud vållar strid i Egypten

En debatt om burka och om ansiktsslöjan niqab rasar i flera europeiska länder. Men även i Egypten pågår en strid, efter att myndigheterna försökt införa ett niqabförbud på universiteten.

Danmark, Frankrike och Italien vill införa olika typer av förbud, och i förra veckan uttalade sig statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

I Egypten, där sunni-islams främsta lärosäte al-Azhar ligger, pågår alltså sedan flera månader en niqabstrid.

– Att bära niqab är en vacker sak, och en mänsklig rättighet, säger det unga apoteksbiträdet, som är helt täckt av svart, förutom den smala springan för ögonen.

Men både hon och väninnan snubblar på lite på citaten när de ska förklara varför niqab är påbjudet av gud. Det tyder på att de inte har någon extremortodox religiös skolning.

De vill inte heller diskutera de politiska skälen till att myndigheterna vill förbjuda niqab i Egypten, utan skrattar i stället, när de ber mig förklara för svenskarna att kvinnor med niqab inte är några svarta spöken.

Men det är just de politiska orsakerna till niqabmodet som myndigheterna i Egypten är rädda för, nämligen att salafismen brer ut sig.

Det är den form av intolerant sunni-muslimsk fanatism som har sitt ursprung i Saudiarabien och som inspirerat både al-Qaida och självmordsbombare i Irak och Pakistan.

För att inte stöta sig med olika religiösa grupper har staten istället inlett en kampanj som går ut på att niqab gör det lättare för män att klä ut sig till kvinnor, för att till exempel begå brott, eller fuska och ta en kvinnas plats under en tenta på universitetet.

Den statskontrollerade pressen är full av karikatyrer av män i niqab som till exempel lyfter på kjolen för att urinera i ett gathörn.

En majoritet av Egyptens kvinnor täcker håret med sjal, hijab, men niqab betraktas fortfarande av de allra flesta som ett extremistiskt plagg.

Med stöd av sunni-islams främsta lärosäte, al-Azhar, införde myndigheterna niqabförbud under tentor på universitetet och i kvinnliga studentbostäder.

Förbudet ledde till en storm av protester och demonstrationer. Unga kvinnor från konservativa hem på landsbygden sa att de aldrig skulle ha fått åka till Kairo och studera utan niqab, och andra studenter hävdade att heltäckande klädsel var ett skydd mot sexuella trakasserier.

Niqabförbudet har redan flera gånger överklagats i domstol och rivits upp, för att sedan åter vinna stöd i en ny rättsinstans. Niqabstriden i Egypten har bara börjat.


Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".