De borgerliga partiledarna förbereder sig. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Stundtals het partiledardebatt i kväll

Partiledardebatten i SVT i kväll bjöd på stundtals intensiv diskussion. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin argumenterade för de gemensamma förslag som de tre partierna i den rödgröna oppositionen kommer att presentera i april.

– Om sju och en halv månad får väljarna också välja mellan två alternativ, sa Mona Sahlin.

– Jag tror att ni tre ensamma i Sverige har lurat ihop er om att ni har gett alla svar. Det är i alla fall ingen annan som har hört dem, svarade moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Jag har redovisat vid flera tillfällen åtgärder som regeringen gör, jag har sagt att vi har fört Sverige genom en svår kris. Det har gett kortvarigt ökad arbetslöshet. Trots det ligger vi på 100 000 plus i sysselsättningen just nu, jämfört med september 2006, sa Reinfeldt.

Han tillade att Sverige har ordning och reda i de offentliga finanserna, och att man inte behöver höja skatter och dra in utgifter.

– Det är en styrkeposition. Nu kan vi prata om framtidstro i Sverige, sa Fredrik Reinfeldt, som genast fick mothugg av Miljöpartiets Peter Eriksson.

– Det här är ganska makalöst. Ni tillträdde i en situation med väldigt stora överskott i statsfinanserna. Ni har under de här åren hamnat i en position där ni nu har stora underskott. Och ni har inte satsat de pengarna på att göra Sverige bättre, ni har satsat dem på kortsiktig konsumtion, sa Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".