Bilmarknaden fortsätter peka uppåt

Nu kommer nya tecken på att försäljningen av nya bilar har tagit fart igen. Enligt siffror i dag ökade nybilsregistreringen med 37 procent under januari i år, jämfört med samma månad i fjol.

Men fortfarande har nybilsförsäljningen inte nått upp till en normal nivå, enligt vd:n för branschorganisationen Bil Sweden, Bertil Moldén.

– Ett genomsnitt för en tioårscykel är 255 000 registreringar. Vår prognos för i år ligger på 235 000, alltså 10 procent under ett normalår. Vi är inte i full sving än, den våta filten som ligger över oss är tjänstebilsbeskattningen. I och med att regeringen har aviserat att man tänker ta bort reduktionen på förmånsvärden för miljöbilar, gasbilar, etanolbilar om 23 månader så finns det en osäkerhet om tredje året. Det får till följd att många tjänstebilsägare väntar med att byta sin tjänstebil och förlänger sitt nuvarande leasingkontrakt. Antalet leasingbilar per år är ungefär 100 000 registreringar. Vi har bett regeringen, och uppvaktat flera ministrar, vi måste få besked om tjänstebilsbeskattningen, säger Bertil Moldén.

Försäljningen av nya bilar till vanliga privatpersoner ökade med över 50 procent i januari, jämfört med ett år tidigare.

På tjänstebilssidan är återhämtningen inte alls lika stor; knappt 30 procent, enligt Bil Swedens siffror.

I januari registrerades 15 519 nya bilar, vilket är drygt 4 000 fler än samma månad i fjol men ca 1 500 färre än i januari 2008 och 5 000 färre än samma månad 2007.

För Saab Automobile innebär januari ännu en nästan helt förlorad månad på den svenska marknaden. Bara 207 nya Saabbilar registrerades och i januari fanns Saab inte ens med på topp 40-listan över de bilmodeller som sålde mest i Sverige.

När det gäller tunga lastbilar fortsätter försäljningen att rasa. För lätta lastbilar ökade däremot nyregistreringarna med över 20 procent, konstaterar Bertil Moldén på Bil Sweden.

– Småhantverkare, målare, elektriker, rörpulare börjar få fart på verksamheten. Det kan vi tillskriva konjunkturen och rotavdragen. Folk vågar bygga om hemma medan de stora volymköparna, byggbolagen och infrastrukturbolagen inte har beställt servicebilar än. När det kommer så tror jag att vi kommer tillbaka till en normal marknad ganska snart, vilket vi hoppas ska ske nu under våren, säger Bertil Moldén.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".