Israeler straffas för fosfor i Gazakriget

Uppdaterad: 16:12
För första gången har Israel erkänt att vit fosfor användes under Gazakriget i strid mot folkrätten. Två höga israeliska officerare har straffats efter en intern arméutredning.

Enligt tidningen Haaretz konstaterar man i utredningen att de båda männen "överträdde sina befogenheter på ett sätt som försatte andra i livsfara".

Det israeliska medgivandet ingår i Israels svar på FN:s rapport om Gazakriget, den så kallade Goldstonerapporten.

När läkare i Gaza under kriget larmade om vit fosfor bemöttes de först med skepsis från omvärlden och förnekanden från Israel.

En läkare berättade om en treårig flicka, som anlänt till sjukhuset med ett lindrigt sår i huvudet. Läkaren tog en bomullstuss för att stoppa blodflödet och upptäckte efter ett tag att det börjat ryka om bomullstussen och senare också ur såret. Flickan kunde inte räddas.

Israels försvarsmakt hävdade då att vit fosfor endast hade använts i enlighet med Genèvekonventionen - det vill säga på tillräckligt stort avstånd från befolkade områden. för att inte orsaka den typ av allvarliga brännskador fosfor ger upphov till och enbart för att skapa militärstrategiska rökridåer.

Men fosforattackerna mot dels en FN-anläggning, dels en skola i Gaza, är väldokumenterade. Och nu medger alltså Israel att två högt uppsatta befäl två högt uppsatta befäl - en brigadgeneral och en överste - har tillrättavisats. Det framgår inte på vilket sätt de bestraffats och enligt nyhetsbyrån Reuters är brigadgeneralen fortfarande ansvarig för Israels operationer i Gaza, medan översten förflyttats till Västbanken.

De nya uppgifterna om fosforanvändning ingår i Israels svar på Goldstonerapporten - FN-rapporten som beskyller såväl Israel som Hamas för krigsbrott under Gazakriget, en rapport som Israel avfärdat som ensidig, till och med antisemitisk.

Tidsfristen för Israel och Hamas att svara på Goldstones anklagelserna går ut nu på fredag. Hamas har också skickat ett svar, där man hävdar att de raketer från Gaza som träffade israeliska civilpersoner, hade avfyrats av misstag. Det har tillbakavisats som ren lögn av såväl Israel som människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista