Skärpt säkerhet efter misstänkt giftmord

Israel har höjt säkerheten vid utländska ambassader och gränser efter mordet på en Hamas-ledare i Dubai för knappt två veckor sedan. Hamas hävdar att mannen giftmördades av israeliska agenter och har hotat med hämndaktioner.

Mahmoud al-Mabhouh klev ombord på ett flyg från Damaskus till Dubai den 19 januari klockan 10.05 på morgonen. Hans uppdrag i Dubai ska ha varit att köpa iranska vapen - bland annat långdistansraketer - för vidaretransport till Gaza.

Den 20 januari vid lunchtid hittades han död på sitt hotellrum. Den förmodade dödsorsaken: hjärtattack. Men efter att prover sänts till Paris för analys, kunde man konstatera att hjärtattacken sannolikt framkallats av förgiftning.

Mördarna ska ha anlänt till Dubai på falska europeiska pass och tagit sig in i Mabhouhs hotellrum på morgonen den 20 januari.

Det här är ytterligare ett bakslag för ondskans axelmakter, skrev den israeliska tidningen Jerusalem Post om mordet.

Israeliska Mossad kommenterar aldrig sina egna operationer, men flera detaljer i mordet på Mabhouh liknar tidigare mord eller mordförsök - till exempel misslyckandet 1997 när fyra Mossadagenter försökte mörda Hamasledaren Khaled el-Mashaal i Amman med en giftampull i örat. Då greps Mossadagenterna. Och mordförsöket blev mycket genant för Israel och premiärminister Benjamin Netanyahu, som under tvingades skicka ett motgift som räddade livet på Mashaal.

Mahmoud al-Mabhouh var en av grundarna av Hamas militära gren Izz al-Din al-Qassam och enligt Israel en nyckelperson för vapensmugglingen från Iran till Gaza.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista