Obamas budgetförslag

USA:s budgetminus får öka temporärt

Uppdaterad 17:45
I dag lade USA:s president Barack Obama fram sitt budgetförslag inför det kommande året. Förslaget handlar mycket om hur USA på sikt ska få ner sitt enorma budgetunderskott, samtidigt som man har behov av att satsa sig ur krisen.

– Vi kan inte fortsätta att agera som om skattebetalarnas pengar vore monopolpengar, som om underskott inte får konsekvenser, det är mitt grundbudskap, sa Barack Obama.

Det var kärnan i president Obamas korta anförande efter att han tidigare i dag skickat sitt budgetförslag till kongressen. Där väntar nu intensiva debatter om förslaget.

Men trots att han nu försöker övertyga världen och amerikanska väljare om att han tar det enorma budgetunderskottet i USA på största allvar så tillåts det öka ytterligare något i år, till nästan 1 600 miljarder dollar.

Obamaregeringen vill bland annat satsa ytterligare 100 miljarder dollar på olika jobbskapande åtgärder. Det finns nämligen en rädsla för att den ekonomiska krisen kan återkomma om staten helt slutar att investera i ekonomin på grund av underskottet.

Presidenten var dock noga med återigen påpeka att den största delen av underskottet redan fanns när han blev president.

Obama beskyllde bland annat den förra regeringen och kongressen för att ha genomfört reformer och krig utan att betala för dem.

Målet nu är att budgetunderskottet ska halveras på fyra år, bland annat genom att skattesänkningar för de allra rikaste inte förlängs, genom en särskild avgift för storbankerna och en treårig utgiftsfrysning på flera budgetområden med start nästa år.

Inom några år hoppas regeringen att utgifterna för krigen i Irak och Afghanistan också ska minska kraftigt.

I årets budgetsförslag föreslår Obama bland annat utgiftsökningar för det amerikanska utbildningssystemet, för finansinspektionen och frigör också pengar för planerade rättegångar mot Guantánamofångar.

Utgiftsminskningar berör också flera områden, bland annat skrotas enligt medieuppgifter planerna på att skicka en bemannad expedition till månen.

Regeringen höjer också prognosen för den amerikanska tillväxten något, till 2.7 procent i år och 3.8 procent nästa år.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista