Uppgifter om tyska skattefuskare till salu

Schweiz och Tyskland är på kollisionskurs om den schweiziska bankhemligheten sedan en man erbjudit tyska skattemyndigheter att köpa schweiziska bankdata. Det ska röra sig om uppgifter från tyska skattefuskares konton.

Trots kraftiga protester i Schweiz har den tyska förbundskanslern Angela Merkel förklarat att hon vill att "allt ska göras" för att Tyskland ska komma över datafilerna.

– Som varje förnuftig människa vill jag att skatteflykt bestraffas, säger Angela Merkel.

Hennes finansminister Wolfgang Schäuble hänvisar till ett fall för två år sedan, när Tyskland på liknande sätt köpte bankdata med ursprung i Liechtenstein, och som avslöjade skattefuskare och fortfarande ger tyska staten goda intäkter.

I det fall som nu är aktuellt tror tyska skattemyndigheter att de kan få in mer än en miljard kronor om staten köper datafilerna.

Exakt hur säljaren kommit över uppgifterna är inte känt. Men i Schweiz är saken klar. Där kallas han tjuv och tyska staten, om den skulle köpa datafilerna, vore hälare.

En schweizisk parlamentariker anser att ett tyskt köp vore "en modern form av bankrån".

Finansministern har förklarat att något schweiziskt stöd i skatteutredningar som baseras på de här datafilerna kommer tyska myndigheter inte att få.

Angela Merkel anklagas ofta för att vara tveksam i sina beslut. I det här fallet har hon utan någon särskild betänketid gått emot en kör av borgerliga politiker som anser att Tyskland bör avstå från dataköpet.

Inte heller tycks hon ha tagit något intryck av den schweiziske kolumnist som föreslagit att schweizare som hämnd i fortsättningen bara ska prata schweizisk dialekt, schwyzerdeutsch, med tyskar.

Per Eurenius  Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".