Julia Tymosjenko var den enda deltagaren i den tv-sända debatten. Arkivfoto: Sergei Chuzavkov/Scanpix.

Tymosjenko utan motståndare i valdebatt

Inför den avgörande andra omgången i det ukrainska presidentvalet på söndag var det i går kväll dags för den stora tv-duellen mellan de båda kandidaterna. Men bara en av dem dök upp.

– Jag vill inte att en simpel fegis ska bli Ukrainas nästa ledare, sa premiärminister Julia Tymosjenko om sin motståndare, oppositionens Viktor Janukovitj som vägrat infinna sig till tv-debatten.

Tymosjenko valde då att använda den en timme och 40 minuter långa direktsändningen till att framföra sitt eget budskap, samt inte minst till att smutskasta sin motståndare.

I tv-studions mitt stod en debattledare så gott som sysslolös under hela sändningen. På var sin sida om denne fanns två talarstolar. Vid den ena stod Julia Tymosjenko medan den andra stod tom.

En debattklocka räknade ned tiden för hur långt ett inlägg fick vara. Klockan började ticka på 100 minuter och när den stod på noll var Julia Tymosjenkos monolog klar.

I den första omgången av det ukrainska presidentvalet i mitten av januari fick Viktor Janukovitj flest röster. Tvåan Julia Tymosjenko var tio procentenheter efter och inför söndagens avgörande omgång dem emellan blir tonen allt mer hätsk.

En talesperson för Janukovitj sa tidigare i går att oppositionsledaren hade viktigare saker för sig än att delta i Tymosjenkos tävlan i lögner.

Redan under kampanjen till den första valomgången vägrade Viktor Janukovitj debattera med sina motståndare. Janukovitj är känd för att han ofta snubblar på orden och gärna föredrar ett färdigt manus.

Julia Tymosjenko betraktas också av sina kritiker som en lysande estradör och skicklig talare.

Frågan är om det räcker för att ta in Janukovitj försprång till på söndag och bli Ukrainas nya president.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".