Mona Sahlin intervjuas.

Rödgröna vill bygga bort bostadsbristen

Den rödgröna oppositionen presenterade i dag en överenskommelse om bostadspolitiken. Enligt S-ledaren Mona Sahlin har inte marknaden och kommunerna klarat av att hantera bostadsbristen.

– Nej, de har inte klarat det. Det visar ju de fakta att i 124 kommuner finns det brist på bostäder, och att väldigt många unga får bo kvar väldigt länge hemma. Det finns ingen bostadspolitik idag, den vill vi starta.

Men var inte Socialdemokraterna med om att rusta ner bostadspolitiken?

– Vi har varit med och förändrat bostadspolitiken, men vi rustade också upp möjligheten att bygga. Vi hade ett investeringsstöd för att kunna bygga billiga hyreslägenheter. Det tog den här regeringen bort. Nu krävs nya inslag för att bygga, och få klimatsmart, och rusta upp i förorterna.

I överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ingår bland annat också en tidsplan för att successivt öka andelen hyresrätter. Dessutom skärpt tillsyn av kommunernas bostadsförsörjningsplaner, ett utvidgat ROT-avdrag för totalrenoveringar av flerfamiljshus, samt skärpta regler vid ombildning av hyresrätter till bostadsrätter.

Det finns också en plan för hur många bostäder som ska byggas under kommande år.

– Från 2016 har vi målet att det ska byggas minst 40 000 bostäder varje år, varav minst hälften hyresrätter. Fram till dess ska vi inte vara passiva, utan redan nästa mandatperiod ska vi fördubbla byggandet av antalet hyresrätter. Från dagens knappt 6 000 till 12 000. Sedan ska vi uppnå det här målet för att behoven helt enkelt finns, säger Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista