Riksgälden:

Ifrågasätter Svensk Exportkredit

Statliga Svensk Exportkredit blir starkt ifrågasatt i en rapport som statliga Riksgälden har gjort. Enligt Daniel Barr på Riksgälden ägnar sig svensk exportkredit för lite åt sitt huvudsakliga uppdrag, att främja svensk export.

– Ungefär en tredjedel av krediterna går till exportsektor, i övrigt ägnar man sig åt en hel del annan kreditgivning, man har lånat ut pengar till sparbankstiftelser men även till finska kommuner och annat som ligger ganska långt ifrån det ursprungliga uppdraget, säger Daniel Barr, chef för Riksgäldens avdelning för bankstöd.

Vad ska man dra för slutsatser av det?

– Vår slutsats är att man bör fundera från regeringens sida huruvida man ska ha kvar verksamheten eller om man ska sälja eller avveckla verksamheten.

När finanskrisen slog till gav staten ett kapitaltillskott på totalt 5,4 miljarder kronor till Svensk Exportkredit, detta för att exportföretag skulle kunna få låna mer pengar.

I sin rapport anser Riksgälden att de pengarna kunde ha använts bättre, men vd:n på Svensk Exportkredit, Peter Yngwe, tillbakavisar Riksgäldens kritik på i princip varje punkt.

– När vi pratar med svensk exportindustri anser man att vi har gjort oerhörd stor nytta och att de beslut som på senhösten 2008 fattades utav regering och riksdag har varit mycket bra och bidraget till att klara Sverige genom krisen på ett bättre sätt än vad som var fallet i många andra länder, säger Peter Yngwe.

Peter Yngwe menar att svensk exportindustri skulle förlora ett viktigt stöd om Riksgälden får igenom sitt förslag att kanske lägga ner eller sälja Svensk Exportkredit, och vd:n vänder sig mot beskrivningen att företaget skulle vara ineffektivt. Tvärtom är Svensk Exportkredit mer effektivt än andra i finanssektorn, säger han.

– Tittar man inom branschen har vi väldigt effektiva siffror om man jämför kostnad- och intäktstal.

I sin rapport pekar Riksgälden på att Svensk Exportkredit hade administrationskostnader på över 350 miljoner kronor år 2008. Peter Yngwe själv tjänar 4,2 miljoner kronor om året som vd för Svensk Exportkredit, men han försvarar lönesättningen inom det statliga företaget.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista