Svenskans tempel i Helsingfors. Foto: Christer Fridén/SR.

Upptrissad debatt om finlandssvenskan

Finlands svensktalande rasar över en radiojournalist som utmålar dem som ofosterländska och jämför dem med huggormar. Samtidigt presenterar den finlandssvenska tankesmedjan Magma en rapport, som manar finlandssvenskarna att värna om sin särart.

– Vi går väldigt lätt över till finska och borde kanske ivrigare tala svenska. Det får ju inte gå så att vi själva tappar tron på språkets framtid här i landet, för då kommer vi också att hamna därefter och då kommer naturligtvis språket att självdö, säger tankesmedjans utredningsansvarige Björn Sundell.

I Magmas rapport Det svenska i Finland år 2030 manas finlandssvenskarna att ta ansvar för sin framtid. För att bevara finlandssvenskarnas språk och kultur måste gruppen framstå som föregångare och förnyare.

Det gäller att visa sig som en positiv kraft och därmed avväpna motståndet mot det svenska som finns på många håll i landet.

För det finns ett starkt motstånd mot bland annat att alla skall lära sig svenska i skolan - den så kallade tvångssvenskan. Och många retar sig på att finlandssvenskarna inte alla gånger talar perfekt finska, att de tittar på svensk tv och är allmänt ofosterländska.

I synnerhet radiojournalisten Kirsi Virtanen ger sig gärna på finlandssvenskarna i sina program. Här påstår Kirsi Virtanen att finlandssvenskarna ser finnarna som rasister för att de inte gillar att lära sig svenska och att finlandssvenskarna hela tiden gnäller över att de inte alltid får sin lagstadgade rätt till service på svenska. Huggormar, kallade hon finlandssvenskarna i ett annat program.

Kirsi Virtanen anklagas nu för hets mot folkgrupp och hon har anmälts till Opinionsnämnden för massmedier. Hennes programverksam kan vara en del i en strategi, säger Björn Sundell.

– Det kan ju ingå i en strategi att få bort den obligatoriska svenskan från skolorna. Men det kan också vara något allmänt missnöje, agg mot finlandssvenskar. I det här fallet tyckte jag själv att det var väldigt sårande, därför att den här journalisten ifråga misstänkliggjorde finlandssvenskarnas fosterländskhet, säger Björn Sundell.

Christer Fridén, Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".