Hökmark kritisk till kommissionsförslag

För att undvika nya finansiella kriser pågår nu arbetet med hur granskningen av företag ska göras i framtiden. EU-kommissionen har lagt ett förslag som omfattar både finansbolag och svenska investmentbolag.

Något Moderaternas europaparlamentariker Gunnar Hökmark tycker är helt fel.

– Jag tycker inte att stora industriföretag ska bedömas och tvingas agera som de är finanspappersföretag, att de ska tvingas utse chefer som är till för finansförvaltning och inte för industriell verksamhet, att de ska ha en rapporteringsbörda som gör att man kanske går ur vissa verksamheter, säger Gunnar Hökmark.

Vad Hökmark tycker är fel är att förslaget även kan komma att gälla svenska företag som Investor, Kinnevik, Lundbergskoncernen och Industrivärden.

Eftersom företagen har industriell verksamhet bör den nya rapporteringsskyldigheten inte gälla den här typen av företag, anser Hökmark.

Företagen ifråga håller förstås med. En företrädare för Investor säger till Ekot att förslaget skapar mer byråkrati som företaget därför måste lägga mer resurser på.

Gunnar Hökmark är långtifrån ensam svensk i europaparlamentet om kritiken. Folkpartiets Olle Schmidt vill också ha förändringar i EU-kommissionens förslag och socialdemokraten Olle Ludvigsson säger att han delar den tveksamhet som finns.

Det som händer nu är att parlamentets ekonomiska utskott ska säga hur de vill göra med det mycket omfattande förslaget till finansreglering.

Jämfört med EU-kommissionens förslag har parlamentet sammanlagt mer än tusen ändringsförslag.

EU:s ordförandeland Spanien hoppas på att parlamentariker och ministrar ska bli överens så att det blir beslut i frågan under våren.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista