Nattöppna bilverkstäder kan bli verklighet

Kvälls-, helg- och nattöppna bilverkstäder måste bli vanligare. Det anser bilverkstädernas ägare som i de kommande löne- och avtalsförhandlingarna kommer att kräva att facket accepterar flexiblare öppettider.

– Alla vi bilägare som lämnar våra bilar på service då och då vet att det kan vara besvärligt att gå ifrån jobbet för att lämna eller hämta bilen. Det finns behov av större flexibilitet, säger Peter Jeppsson, vd för Motorbranschens arbetsgivareförbund.

Kommer vi ha nattöppna bilverkstäder i Sverige om ett år?

– Det skulle vara en bra sak tycker jag, om va hade möjlighet till det. De här bilverkstäderna är dyra anläggningar och ju fler timmar per dag man kan använda dem - desto bättre.

Senare i år ska avtalet mellan arbetsgivarsidan och omkring 15 000 anställda i svenska bilverkstäder förhandlas om.

Redan nu står det alltså klart att arbetsgivarna vill ha större makt än i dagens avtal att bestämma hur öppettiderna ska förläggas.

Srecko Belcic äger en bilverkstad i Stockholm sedan flera år. Men han är tveksam till kravet på längre öppettider, trots att han själv är arbetsgivare.

– Jag tror ingen i bilverkstadsbranschen vill jobba treskift. Det är uteslutet.

Men inom andra näringar, till exempel inom handeln, har man börjat ha öppet senare?

– Ja, men det är en helt annan bransch. Det är väldigt få människor som ska serva bilen klockan tolv en torsdagsnatt och som sedan hämtar den sex på morgonen. Jag tror inte att det fungerar bra.  

Facket IF Metall, som organiserar de anställda, vill inte uttala sig om kraven från arbetsgivarsidan förrän närmare inpå förhandlingarna.

Men facket påpekar att verkstäderna redan i dag kan ha öppet andra tider än kontorstider om man får med sig de anställda i en lokal överenskommelse.

Facket kommer inte i de stundande förhandlingarna att acceptera att arbetsgivaren ska bestämma arbetstiderna.

Peter Jeppson på Motorbranschens arbetsgivareförbund om vad arbetsgivaren kan tänka sig att ge i gengäld för längre öppettider.

– Vi är beredda att förhandla om vad som är valuta och motvaluta så att säga.  Det måste nödvändigtvis inte vara pengar.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista