Miljoner mot sexhandel fryser inne

Polisen får kritik för att inte arbeta tillräckligt hårt mot prostitution. Nu lämnar flera polismyndigheter tillbaka extrapengar man fått för arbete mot prostitution.

En sammanställning som Rikspolisstyrelsen har gjort visar att polismyndigheter runt om i landet inte använt sju miljoner av de totalt 17 miljoner som myndigheterna fått i extraanslag de två senaste åren. Det här innebär att pengarna nu fryser inne.

Kjell Larsson, utvecklingsledare vid Stadsmissionen i Göteborg har arbetat mot prostitution i många år, och han är kritisk mot att polismyndigheterna inte använt alla pengarna.

– Det är förvånansvärt att det här kan ske. Polisen skyller alltid på att man har dåligt med resurser och här finns det resurser i form av pengar som man kan använda för olika former av tillslag och tillsyn så att prostitutionen inte ökar i Göteborgs stad.

Polismyndigheterna i Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Västmanland och Norrbotten samt Rikskriminalpolisen fick extraanslaget för arbete mot prostitution.

Ingen av dem har dock använt alla pengar. Av de 17 miljoner kronor som delades ut har bara 10 miljoner använts. Resten skickades tillbaka.

Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef, tycker att de enskilda polismyndigheterna skulle ha använt extraanslaget från Rikspolisstyrelsen, men är samtidigt självkritisk.

– Att man lämnar tillbaka sju miljoner, nästan hälften av de beslutade medlen, borde inte ha skett. Hade vi haft ett bättre uppföljningssystem så hade vi sett det där i tid innan årsslutet kommer.

Polisen i Göteborg lämnar tillbaka nästan hälften av de tre miljoner kronor man fick förra året.

Per Ottosson är kommissarie på länskriminalpolisen i Göteborg. Han vet inte varför alla pengar inte har använts, men säger att poliserna i traffickinggruppen ofta får jobba med annat än sexhandeln.

– Vi lever i en händelsefylld vardag där annan verksamhet ibland måste prioriteras och då ingår även den här besättningen som jobbar exklusivt med denna typ av verksamhet. De måste träda in i andra roller när vi har större särskilda händelser. Så är det runt om i Sverige.

Lasse Edfast, SR Göteborg
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista