USA kan tillåta homosexuella soldater

Den amerikanska militären kan vara på väg att göra det fritt fram för homosexuella att tjänstgöra i det amerikanska försvaret. President Obama sa häromdagen att han ville se en sådan förändring och både försvarsministern och militärchefen kommer nu att arbeta fram planer för en förändring.

”Frågan är inte längre om militären kommer att förbereda sig för en sådan här förändring, utan hur vi förbereder oss.”

Det sa den amerikanske försvarsministern Robert Gates när han inför senatens försvarsutskott berättade om hur det amerikanska försvarsdepartementet och försvarshögkvarteret Pentagon nu kommer arbeta för att följa presidentens förslag om att den 15 år gamla lagen om de homosexuellas ställning i militären ska tas bort.

Militärchefen Michael Mullen är nu också för en förändring. Mullen sa inför utskottet att han är djupt bekymrad över att ha en regel som tvingar människor att ljuga om vilka de är.

Det är första gången som en amerikansk militärchef uttryckt sig så tydligt för en förändring.

Det är dock till syvende och sist kongressen som kommer att avgöra den här frågan som alltid väcker starka känslor när den kommer upp. Men försvarsministern kommer nu att tillsätta en arbetsgrupp som ska arbeta fram en plan för hur en eventuell förändring av lagen ska genomföras rent praktiskt.

Lagen, som instiftades för 15 år sedan, kallas allmänt "dont ask, don´t tell", "fråga inte och berätta inte", och innebär att öppet homosexuella inte får tjänstgöra i militären.

Samtidigt får militären inte fråga om en viss persons sexuella läggning. I praktiken har lagen inneburit att många homosexuella har fått lämna armén när deras läggning kommit fram, eller stoppats från att rekryteras om den var känd sedan tidigare.

Många homosexuella i USA tycker att president Obama agerat för långsamt i den här frågan och har tryckt på för en förändring. Flera höga militärer har dock tidigare uttryckt sin skepsis om att genomföra en reform när USA är mitt uppe i två krig. 

Den förre presidentkandidaten, senator John McCain sa också i en kommentar till försvarsministern att det vore ett misstag att genomföra en förändring just nu.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".