Intresset för uranletning ökar

Möjligheterna att hitta uran fortsätter att locka prospekteringsföretag till Sverige. Det finns över 130 gällande undersökningstillstånd där uran är det man främst söker.

I Oviken i Jämtland borrar man för fullt efter bergsprover. Tobias Holtan arbetar för borrföretaget North Scandinavia.

– Det är så otroligt olika beroende på hur mycket det krånglar, men i det här området om allting går jättebra så skulle jag tippa på ett par tre dygn om det är ett par hundra meter.

Så ni borrar dygnet runt här i flera månader för att få upp allt det här?

– Ja vi jobbar alltid tolvtimmarsskift och bor alltid borta när vi jobbar. Så det är bara att köra på.

Ett undersökningstillstånd ger bolagen rätt att leta mineral och metall och i ett antal år har de ensamrätt till eventuella fynd.

Bergsstaten är den myndighet som hanterar minerallagen och ger undersökningstillstånd. Bergsstaten leds av bergmästaren Jan-Olof Hedström.

– Den lilla puckel det var i intresset för uranletning 2005-2007 har minskat. Det beror på mindre pengar i alla branscher som ägnar sig åt sådant här.

Förra året beviljade Bergsstaten 28 nya undersökningstillstånd. År 2008 beviljades 30 och 2007 68 undersökningstillstånd. Tillstånden löper ut efterhand. Den 1 december 2009 fanns 134 gällande tillstånd för uranprospektering.

Men den siffran säger inte allt. Ett tillstånd kan gälla på flera ställen och vissa bolag letar i första hand andra ämnen än uran, fast de så att säga, kan hitta uran på köpet.

Uranletare behöver vara uthålliga.

– Man kan inte dra slutsatser efter enstaka år om vad som minskar och ökar, utan att leta malm är en investering för framtiden – oavsett vilka malmer det handlar om. Det är ett resultat av vilka framtidsbedömningar som företagen gör och vilka ekonomiska resurser de har, säger Jan-Olof Hedström.

Prospektering och provborrning är bara första steget. I Jämtland har letandet gått längst.

Continental Precious Minerals som är det bolag som har flest undersökningstillstånd ska snart söka koncession för att utvinna en mindre mängd uran. Om de verkligen hittar uran i tillräckligt hög halt för att det ska löna sig att bryta, så kan de sälja rätten till fyndigheten till ett gruvbolag.

Därefter inleds en prövning i flera olika domstolar om gruvdrift är möjlig och vilka miljövillkor som ska ställas.

Om sedan kommunen där uranet finns inte vill ha någon urangruva, så finns den kommunala vetorätten, alltså rätten att säga nej till just uranbrytning.

Det var den vetorätten som för över 30 år sedan satte stop för vidare brytning i Sveriges hittills enda urangruva i Ranstad vid berget Billingen i Västergötland. 

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".