Allt fler tyskar beroende av välgörenhet

I Tyskland spelar välgörenhet en allt större roll för människors försörjning. Inte minst i huvudstaden Berlin där var femte berlinare lever på bidrag.

En av dem som utnyttjar möjligheten att hämta mat i Berlins kyrkor är arbetslöse Martin Christoph.

– Jag försöker få med mig frukt och grönt hem härifrån åtminstone, det beror lite på vad som finns kvar när jag kommer fram i kön.

Berlinaren Martin Christoph är 27 år och lever på bidrag, omräknat 7 000 kronor i månaden, hälften när hyran är betald. Det ska motsvara existensminimum.

Men pengarna räcker inte säger han. Därför går han hit till kyrkan varje onsdag och köper sin matkasse för den symboliska summan en euro, tio kronor.

– Jag har inga ekonomiska marginaler. Det här är verkligen till stor hjälp, säger Martin Christoph.

125 000 berlinare utnyttjar den här hjälpen via kyrkorna varje vecka. Bakom projektet står bland andra Berliner Tafel, översatt ungefär "Berlins matbord", som fått efterföljare i hela landet.

45 000 personer arbetar ideellt i över 800 sådana här Tafelföreningar i Tyskland. Omkring en miljon människor får understöd.

Maten kommer från butikskedjor, snabbköp, bagerier och restauranger. Varor som nått utgångsdatum men som fortfarande är ätbara.

Kritiker menar att Deutsche Tafel passiviserar människor och står för en renässans av allmosesamhället, och att skattemedel borde försörja fattiga. 

Men grundaren av Berliner Tafel och hela Tafelrörelsen, Sabine Werth, försvarar välgörenheten. 

– Det är viktigt att försöka påverka politiker. Men att medborgare tar ansvar för andra genom ideellt arbete är bra för samhället, säger hon.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista