Myndigheterna slog till mot anläggningar i Västerås och Ludvika. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

ABB i misstänkt kartellsamarbete

Den svensk-schweiziska teknikkoncernen ABB misstänks för otillåtet kartellsamarbete och både EU och svenska myndigheter har gjort beslag hos ABB.

I en förmiddagsräd slog konkurrensmyndigheterna i EU och Sverige samt Kronofogden till mot ABB:s anläggningar i Västerås och Ludvika.

Det bekräftar ABB via svenska huvudkontoret i Västerås. Undersökningar har gjorts vid ABB:s FACTS-verksamhet i Sverige. ABB kommer att samarbetar fullt ut med myndigheterna, heter det.

Eftersom undersökning pågår lämnar ABB inga kommentarer till medierna. Och det är locket på även från myndigheterna.

Tillslagen gjordes redan för två veckor sedan, den 20 januari, av Kronofogden och Konkurrensverket på uppdrag av EU-kommissionen. Misstankarna gäller otillåtet samarbete i affärer med teknik som ökar kapaciteten i kraftnät.

I oktober förra året fälldes ABB av EU-kommissionen för kartellsamarbete och fick betala 33,8 miljoner euro, 346 miljoner kronor i böter.

I den kartellen ingick flera andra storföretag från Frankrike och Japan och Tyskland. Den gången gällde det en kartell bland tillverkare av krafttransformatorer mellan 1999 och 2003.

Enligt vad som kom fram den gången hade europeiska och japanska tillverkare av krafttransformatorer en muntlig överenskommelse, som kallades gentlemen's agreement, om uppdelning av marknader mellan sig.

De japanska företagen skulle inte sälja i Europa och de europeiska inte i Japan. Företagens representanter träffades på lyxhotell på platser som Malaga, Singapore, Lissabon, Tokyo och Wien och använde kodspråk för att dölja sin verksamhet.

Kunder och skattebetalare över hela Europa led skada från denna kartell under ett antal år. Kommissionen kommer inte att tveka att höja böterna för återfallsöverträdelser, sade EU:s konkurrenskommissionär Neelie Kroes i ett uttalande den gången, i oktober 2009.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".