Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ridhusets tak rasade in. Foto: Robert Betzehag/Scanpix.

Boverket utreder orsak till flera takras

Det kommer nya rapporter om snötyngda tak som kollapsar. De senaste dagarna har flera tak rasat in och nu utreder kommunerna och Boverket om konstruktionerna varit för svaga.

I förmiddags rasade ett 2 600 kvadratmeter stort tak i ett industriområde i Uddevalla in, men inga människor ska ha skadats.

I centrala Säffle har elever och personal på en skola evakuerats på grund av att taket riskerar att rasa. Tidigare i dag rasade också taket in på ett buss- och bilgarage i Frändefors norr om Vänersborg.

Frågan är om byggnaderna var för svaga, eller om det var just snön som vägde för mycket.

I södra Sverige är inte taken dimensionerade för att tåla lika mycket snö som i norr. Det säger Nikolaj Tolstoj, enhetschef för bygg och förvaltning på Boverket.

– I Boverkets konstruktionsregler har vi snölastkartor, och det är en väldig skillnad mellan Blekinge och Storlien till exempel. Det är fyra gånger mer snölast i norra Sverige mot vad vi har här i Skåne och Blekinge, säger han.

Men i år har snölasten på taken också varit många gånger tyngre än vanligt även i söder.

I förra veckan rasade taket till ett garage i Linköping, i helgen på en vitvaruaffär i Vänersborg, i morse drabbades en ladugård i Sjöbo, i går ett tak till ett grisstall i Gnarp, och i går kväll rasade taket alltså in över barn och hästar i ett ridhus i Uddevalla, mitt under pågående ridlektion.

Adina Alexandersson, 10 år, beskriver hur det var.

– Det lät bing, jick, booom, det kom svart rök överallt, från lamporna tror jag. Sedan såg jag att taket var borta, så jag blev livrädd.

Det gick bra för Adina Alexandersson, men två andra flickor skadades och en häst fick senare avlivas efter att ha blivit begravd under rasmassorna.

Men än ser Boverket ingen anledning till att ändra reglerna så att alla tak, även i södra Sverige, ska konstrueras för att stå emot stora snömassor.

Nu ska det främst utredas varför de här fem taken rasade in.

– Det kan vara svagheter i takkonstruktionen som kommer fram först när den blir belastad. Det kan också vara att det är kondens, att den varma luften inifrån djurstallar eller annat kondenserar i taket och att det blir en stor isbildning, och att det är den tyngden som drar ner taket, säger Nikolaj Tolstoj.

Det är fastighetsägarnas ansvar att hålla taken fria från tunga snömassor, men det kan vara riskfyllt att ge sig upp själv.

– Man kan halka och falla ner, eller ta bort snö från halva taket, och då blir det en ojämn last som kan vara farligare för just det taket. Det är bra om det är professionella snöröjare som får utföra det, säger Nikolaj Tolstoj, enhetschef för bygg och förvaltning på Boverket.


Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".