1 av 2
Nu rör sig snövädret norrut. Foto: Scanpix/SR.
2 av 2
Klicka för grafik

Vägverket: "Bättre att hålla sig hemma"

Snön som fortsätter att falla över stora delar av Sydsverige orsakar stora problem med stängda skolor, inställda tåg, bussar och flyg. Vägverket uppmanar nu också trafikanter att hålla sig inne.

– Just nu är det besvärligt väglag i hela södra Sverige. Det har inträffat olyckor under förmiddagen här och jag vädjar till våra trafikanter att sänka hastigheten och försöka hålla rejäla avstånd. Om man inte nödvändigtvis måste ut i trafiken är det bättre att hålla sig hemma och vänta med sin resa till i morgon när vi tror att det blir bättre väder, säger Arne Petterssen, som är driftsamordnare vid Vägverket.

Det fortsätter alltså att snöa på många håll i Sydsverige, och även om det mattats av i till exempel Skåne finns det fortfarande problem inom kollektivtrafiken, säger Ulrika Mebius, presschef vid Skånetrafiken.

– De största problemen i Skåne just nu är att vi har en del inställda regionbusslinjer på Österlen och Söderslätt, där det blåser. Och det är blåsten som ställer till det både för busstrafiken och för tågtrafiken, säger Ulrika Mebius.

Nu rör sig snöfallet åt de nordöstra delarna av landet, och precis som i Skåne drabbas till exempel tågtrafiken, säger lokföraren Mats Dahl från Norrköping.

– Det är stora problem. Vissa pendeltåg är inställda.

Men vad är det som ställer till det egentligen?

– I dag är det blåsten, och snön. Det blåser in i växlarna. Värmen i växlarna hinner inte med att smälta undan snön.

I Nyköping ligger flygtrafiken nere vid Skavsta flygplats, säger Dot Gade Kulovuori, vd för Skavsta flygplats.

– Det spelar ingen roll hur mycket vi röjer bana. Sidvinden ser till att den sopar igen väldigt snabbt. Då kan inte vi få de friktionsvärden som krävs för att landningar och starter ska kunna ske, säger hon.

Men även om snön leder stora problem på olika håll, så är det också många som njuter av snön. En av dem är Marie Söderholm på väg från Norrköping till Göteborg.

– Jag tycker egentligen att det är rätt mysigt, bara jag kommer fram.

Du har med dig skidor?

– Ja, till Göteborg. Kan du tänka dig?

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

med hjälp av Lisen Elowson Tosting, SR Östergötland och SR Sörmland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".