Svenskar inte längre sjukast i Europa

Uppdaterad: 09:10
Bilden av svenskarna som världens mest sjukskrivna folk ser nu ut att vara passé. Sverige ligger nu på ett Europagenomsnitt med långt färre sjukskrivna än både Norge och Finland.

– I förhållande till hur det har sett ut tidigare i Sverige så är sjukfrånvaron låg i Sverige i dag. Dessutom ligger sjukfrånvaron väldigt nära den genomsnittliga nivå som vi kan konstatera i resten av Västeuropa, säger Jon Dutrieux, utredare på Inspektionen för socialförsäkringar.

Sverige brukar jämföras med åtta EU-länder som anses ha jämförbara sjukförsäkringssystem.

Genomsnittet över hur sjuk befolkningen är ligger på drygt två procent.

Sverige har sedan jämförelsen började 1987 legat tydligt över EU-snittet. Men samtidigt har sjuktalen pendlat kraftigt - från 6 procent sjukskrivna i slutet av 1980-talet till tre procent i mitten av 1990-talet och sedan kraftigt upp igen.

Fram till 2003 då kurvan störtdyker. Och att sjukskrivningarna minskat rejält sedan 2003 är ett specifikt svenskt fenonomen säger Jon Dutrieux, vars preliminära beräkningar för 2009 visar att Sverige nu är nere på 2,4 procent.

– Det man kan säga är ju att sjukfrånvaron i Sverige i dag ligger väldigt nära den nivå som har varit gängse i övriga Västeuropa under de senaste 20 åren.

Ligger vi lägre än våra grannländer?

– Sverige ligger betydligt lägre än Norge, som i dag är det land i Europa som har högst sjukfrånvaro. Sverige ligger även lägre än Finland men däremot något högre än Danmark fortfarande, säger Jon Dutrieux, utredare på Inspektionen för socialförsäkringar.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista