Stora priskillnader i landet

Det är stora skillnader i vad man får betala för olika varor i olika del av av landet. Det visar en undersökning som Konkurrensverket har gjort.
Konkurrensverket har studerat prisskillnaderna i tre varugrupper som väger tungt i hushållens konsumtion: dagligvaror, byggvaror och bensin. Det visar sig att en tvåbarnsfamilj i stockholmsområdet betalar 4 300 kronor mer för maten per år än motsvarande familj i Västsverige. Vill man bygga ett förråd till sommarstugan kostar byggmaterialet 5 500 kronor mer i Mellansverige än i Sydsverige. Bensinen är 9 öre dyrare i Mellannorrland än i Sydsverige. En del av prisskillnaderna beror på andelen lågprisbutiker och stormarknader. Exempelvis har lågprisvaruhusen inom byggvaruhandeln priser som är 18 procent lägre, och lågprisbutiker i dagligvaruhandeln har priser som är i genomsnitt 6 procent lägre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista