Rysk atomubåt. Arkivfoto: Scanpix.

Radioaktivt avfall dumpades i Östersjön

Uppdaterad: 11.30
Radioaktivt avfall och kemiska stridsmedel kan ha dumpats i Östersjön strax öster om Gotland av rysk militär på 1990-talet.

Det uppger programmet Uppdrag Granskning i Sveriges Television.

Enligt den svenske underrättelseagenten Donald Forsberg dumpades avfall från en rysk flottbas vid flera tillfällen i Östersjön så sent om i början av 1990-talet.

– Här ute dumpade Sovjetunionen mellan åren 1989 och 1992 sådant man hade dragit ihop. Det är alltså c-stridsmedel av de moderna slagen, det är radioaktivt avfall. De bara körde ut om nätterna och dumpade i två områden, säger Donald Forsberg till SVT:s Uppdrag Granskning.

Tunnor med kemiska stridsmedel och behållare med radioaktivt avfall ska nattetid alltså ha sänkts i havet mellan åren 1989-92. Det skedde i ett område som sedermera blev svensk ekonomisk zon strax öster om Gotland.

Tre hemliga rapporter om dumpningarna finns hos den militära underrättelsetjänsten MUST. Den dåvarande försvarsministern Björn von Sydow informerades, men har idag ingen tydlig minnesbild.

– Som det presenterades i programmet igår så har jag inget minne av att jag har hört talas om det.

Så du kan alltså inte utesluta att det har cirkulerat information om det här?

– Nej, det kan jag inte göra men jag kan inte komma ihåg det från mitt minne så att säga och jag har heller inga uppgifter idag som gör att jag kan liksom säga så här i efterhand att ja, jag visste det, säger Björn von Sydow till Ekot.

Den dåvarande utrikesministern Anna Lindh informerades om händelsen av sin politiske rådgivare Sven Olof Pettersson.

– Min minnesbild är faktiskt att jag föredrog det här för kabinettsekreteraren och Anna Lindh, säger Pettersson till Uppdrag Granskning.

Enligt Pettersson blev Anna Lindh mycket upprörd och ville få saken utredd. Ärendet gick vidare till försvarsdepartementet, men där fick man svaret att utan kunskap om den exakta platsen skulle det bli alltför svårt och kostsamt att leta efter det dumpade materialet.

Enligt Uppdrag Granskning finns ingen dokumentation om händelsen på något av de berörda departementen. Området berörs inte av den planerade gasledningen genom Östersjön. Däremot finns planer på att lägga en fiberoptisk kabel i närheten.

Ekot har bland andra sökt utrikesminister Carl Bildt, försvarsminister Sten Tolgfors och miljöminister Andreas Carlgren.

Samtliga har avböjt att kommentera uppgifterna. Men dåvarande kabinettssekreterare Jan Eliasson tycker att frågan nu måste utredas.

– Det viktiga nu är att ta reda på vad som finns i de här rapporterna. Som jag ser det nu så tycker jag att alla har intresse av att det kommer ut. Utrikessekretessen behöver inte vara något hinder. Det här har väl alla intresse av att sanningen kommer fram, alla länder runt Östersjön och Ryssland också för övrigt.

Men hade det inte varit bättre om det kommit fram redan när rapporterna kom?

– Det kan man säga men jag vet ju inte vad rapporten innehåller. Det kan ju hända att det är en sådan rapport som inte skulle föranleda så mycket åtgärder därför att den var allt för vag, säger den dåvarande kabinettssekreteraren Jan Eliasson till Ekot.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Mikael Sjödell
mikael.sjodell@sr.se

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista