Ipredlagen har fått många operatörer att radera användarnas uppgifter redan efter något dygn. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Sverige fälldes för bristande datalagring

Sverige fälldes i dag i EU:s domstol för att regering inte har infört EU:s datalagringsdirektiv i svensk lag.

Enligt direktivet ska teleoperatörerna lagra uppgifter om e-posttrafik och telefonsamtal, för att hjälpa polisen att klara upp brott.

Justitieminister Beatrice Ask sade i Ekot i morse att Sverige trots EU-domen kommer att avvakta för att vara helt säker på att enskilda människors integritet skyddas.

Ask får stöd av Therese Mattsson, chef för Rikskriminalpolisen.

– Det är klart att vi vill ha tillgång till de här uppgifterna av rent polisoperativa skäl, men vi förstår ju också att det här är ganska svårt att lagstifta om. Jag är ju den första att påtala att vi måste bevaka den personliga integriteten i alla fall, men vi ser fram emot när lagstiftningen kommer, att vi får använda de här trafikuppgifterna, säger Therese Mattsson.

Uppgifter om vem vi ringer och mailar till har blivit allt viktigare vid brottsutredningar. Flera uppmärksammade brott har klarats upp tack vare sådana uppgifter.

Sedan Ipredlagen trädde i kraft raderar dock flera teleoperatörer uppgifter om internetanvändare och har också minskat lagringstiderna för uppgifter om telefonsamtal.

Det här skapar problem för polisen, medger Therese Mattsson.

– Det är väldigt kortvarig lagring i dag. Enligt de uppgifter jag har pratar vi om ett eller två dygn innan uppgifterna är borta. De tär inte alltid att vi har kommit så långt i en förundersökning att vi har hunnit begära ut uppgifterna. Det innebär ju att vi helt enkelt inte kan använda den bevisningen i en utredning.

Kommer man åt brottslingar på det här sättet? Använder inte brottslingar kontantkort? De registreras ju inte.

– Det är sant att brottslingar använder kontantkort men de använder också sina uppkopplingar som man har i hemmet till exempel, säger Therese Mattsson, chef för Rikskriminalpolisen.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".