Föreslår ny sparform.

Sparekonom: Ett efterlängtat förslag

Uppdaterad: 16:25
Finansmarknadsminister Mats Odell för på nytt fram ett förslag att slopa den gamla reavinstskatten på kapitalvinster. I stället kan det bli en schablonskatt på ungefär en procent av värdet, liknanade den som nu gäller för kapitalförsäkringar.

Det är ett bra förslag tycker sparekonomen Claes Hemberg på Avanza bank.

– Det är på tiden, det är ett väldigt efterfrågat förslag. Svenska folket har sparat på börsen i nästan 30 år och har steg för steg, år från år, låsts in med allt mer pengar inlåsta i skatter. Man sitter fast i gamla aktier och gamla fonder som man inte vill lämna för att man då tvingas betala skatt, säger han.

Den skattemässiga risken för en inlåsningseffekt på gammalt sparande kommer trots förslaget från Mats Odell antagligen att finnas kvar. Ett nytt system gäller i så fall enbart för nytt sparande.

I princip väntas ett nytt system för sparande att ge ungefär lika mycket i skatteintäkter till staten som det gamla, där reavinstskatten är 30 procent.

Men det kan också bli så att det blir staten eller den enskilde spararen som vinner eller förlorar.

Blir värdeökningen större än tre-fyra procent om året blir det den enskilde spararen som ser ut att bli en vinnare. Och omvänt, går det riktigt dåligt vinner staten.

Räknat på hur historisk förräntning i aktier och aktiefonder kan det bli så att ett system gynnar dem som sparar, tror Claes Hemberg.

– Räknat på en vanlig Sverigefond som ger sju-åtta procent får man på tio års sikt 20 procent mer i handen i det nya systemet än i det gamla. Har man en skatt som inte blir högre ju mer man sparar utan faktiskt är stabil då bryr man sig mer. De som har de här lågskattekontona i dag, kapitalförsäkringar, de har ofta lyckats mycket bättre än de som har den gamla kontona. För det är ett konto med morot, säger han.

Ett politiskt motkrav för att ändra skattereglerna kommer från Socialdemokaternas ekonomiske talesman, Thomas Östros. Enligt honom måste nya skatteregler ge minst lika stora inkomster till staten som dagens regler.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".