Oljebolaget Shells vinst föll kraftigt

Det var försämrad efterfrågan i lågkonjunkturens spår som slog framförallt mot Shells raffinaderiverksamhet och bolaget gjorde där en förlust på nära 13 miljarder kronor.

Företagslednigen säger i dag att man överväger att sälja eller avveckla 15 procent av raffinaderierna. Sammantaget blev det ändå en vinst på nära nio miljarder kronor men det var 75 procent lägre än motsvarande kvartal ett år tidigare. Och den brittisk-holländska oljejätten sjösätter nu ett sparpaket på 7 miljarder kronor.

Den brittiska konkurrenten BP som inte har lika stor andel raffinaderier i sin verksamhet redovisade i förrgår i stället en mer än 30 procent högre kvartalsvinst jämfört med ett år tidigare.

De amerikanska konkurrenterna Exxon och Chevron rapporterade båda fallande vinster men inte alls lika mycket som Shell som just nu är sämst i klassen av oljejättarna. 

Johan Prane, Londonderry
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista