Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ask vill få EU:s datalagringsdirektiv utrett

Justitieminister Beatrice Ask bekalgar EU:s fällande dom mot Sverige men menar att frågor om integritet och rättssäkerhet har blivit allt viktigare i Europa och hoppas på en gransking av direktivet från EU:s håll.

Sverige fälldes i dag i EU:s domstol för att inte ha infört direktivet om masslagring av data om medborgarnas mobil- och internettrafik.

Uppgifterna ska hjälpa polisen att klara upp brott.

Justitieminister Beatrice Ask beklagar domen.

– Andra lände har ju svårigheter att vara klara över om det här direktivet och reglerna är förenliga med deras författningar och så. Jag tycker inte att det är så märkvärdigt. Vi måste ju arbeta i samklang med vad medborgarna i Europa tycker.

EU:s datalagringdirektiv, som ålägger teleoperatörerna att lagra uppgifter om internetanvändning och telefonsamtal i minst sex månader, prövas nu i flera rättsprocesser runt om i EU, bland annat i den tyska författningsdomstolen, på Irland och i Ungern.

Redan tidigare har författningsdomstolen i Rumänien ogiltigförklarat den lag som implementerar direktivet där med motiveringen att den strider mot den rumänska grundlagen och mot mänskliga rättigheter.

Flera EU-länder har precis som Sverige ännu inte infört direktivet i nationell lagstiftning.

Inom kort väntas en dom även mot Österrike. Österrikes transportminister krävde förra veckan att EU-direktivet ska förhandlas om. 

Det blir i så fall en fråga för Sveriges tillträdande EU-kommissionär Cecilia malmström som har just polisfrågor på sitt bord.

Justitieminister Beatrice Ask är positiv till en sådan granskning.

– Skulle man hamna i en situation där flera viktiga medlemsstater har uppenbara problem med detta måste det tas en diskussion om man behöver göra förändringar. Då får man ta en ny vända och fundera om det finns något annat sätt att arbeta på som är mer förenligt med grundläggande viktiga principer, säger justitieminister Beatrice Ask

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".