Få dömda för människohandel. Arkivfoto: T. Oneborg/Scanpix.
Lagen om människohandel

Sänkta beviskrav får kritik

Regeringen vill göra om lagen om människohandel, så att fler skyldiga fälls. Det handlar bland annat om att sänka beviskraven. Men förslaget får kritik från flera håll.

Tanken med lagändringen är att förhindra handeln med människor, oftast kvinnor, som utnyttjas i sexuellt syfte. Men det finns risker med förslaget, anser Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi på Stockholms universitet.

– Å ena sidan har jag full förståelse för det, för det är vidriga brott. Det behövs verkligen effektiva metoder för att bekämpa dem. Å andra sidan ökar risken för att rättssäkerheten urholkas så att så fort man börjar sänka beviskraven, säger han.

Hittills har få dömts för människohandel, nu när det har gått åtta år sedan lagstiftningen infördes.

Därför vill nu regeringen ställa lägre krav på bevisningen och lämnar ett förslag till lagrådet, som bland annat innebär att kontrollrekvisitet tas bort.

Det skulle betyda att åklagaren inte behöver bevisa vilken kontrollmakt som utövats.

– Det här med kontroll behöver inte vara så påtagligt. En ensam tjej som inte kan språket, som är långt hemifrån, som har blivit slagen och kanske är narkotikamissbrukare har inte så mycket att sätta emot. Hon blir ställd i någon slags vanmakt. Det är därför vi tar bort kontrollrekvisitet, som det heter, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Men kritik mot regeringen kommer inte bara från forskarhåll.

Även justitieutskottets vice ordförande Thomas Bodström (S) ser problem. Han kallar förslaget otillräckligt.

Han vill gå längre och ta bort lagstiftningen om koppleri, och i stället kalla det som tidigare var koppleri för människohandel.

– Det är alldeles för kortsiktigt, och förändringen blir alldeles för marginell. Det som behövs är att man ser till så att alla de här brotten mot flickorna just är brott mot flickorna, och inte ett brott mot staten. Koppleri är ett väldigt ålderdomligt brott. Här hade man chansen att göra det, men valde att inte göra det. Det är väldigt olyckligt, säger justitieutskottets vice ordförande, socialdemokraten Thomas Bodström.


Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".