ECB lämnar styrräntan oförändrad

Den europeiska styrräntan ligger kvar på nuvarande nivå. Det var beskedet efter centralbankens (ECB) möte i Frankfurt i dag.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet fick många frågor om Greklands vacklande ekonomi på presskonferensen efter mötet. Och han sa att det är avgörande att Grekland nu sitt mål att förbättra landets finanser:

– Grekerna måste nå de mål de själva satt upp. Och vi tror att de kommer att göra det med de åtgärder de nu beslutat, sa Jean-Claude Trichet.

Han sa att Europeiska Centralbanken alltid varit kompromisslös i sitt försvar av stabilitets- och tillväxtpakten, som är grunden för den gemensamma valutan euron.

Den linjen håller vi fast vid, sa Trichet. Han nämnde varken Portugal, Spanien, Irland eller något annat land som, förutom Grekland, har höga underskott i sina offentliga finanser.

På frågor om han anser att EU nu bör ingripa också mot andra än Grekland, så svarade Trichet att alla länder måste respektera ingångna överenskommelser.

Både vi och EU-kommission är extremt vaksamma på den punkten att alla länder följer sina åtaganden. Trichet kallade det ett vanligt missförstånd inom EU, att andra länder skulle gripa in och rädda ett land som har höga underskott.

De länder som har gått med i valutaunionen måste ta eget ansvar, är ECB-chefens linje. Det är en förutsättning för att euron ska betraktas som en stabil valuta i omvärlden.

Trichet manade också bankerna i euroområdet att inte i första hand dela ut sina överskott som bonusar och till aktieägare. Istället bör de bygga upp sitt egenkapital och försöka få igång normal utlåning till företag som behöver pengar till investeringar.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".