Spädbarn dödas av krockkuddar

Många spädbarn åker trafikfarligt i bilbarnstolar. En undersökning som trafiksäkerhetsorganisationen NTF gjort visar att krockkuden ofta inte kopplas ur trots att den kan döda ett barn i en barnstol.
En orsak är enligt undersökningen att det är för krångligt att kopppla ur krockkudden. Britt Marie Utterström på NTF säger till ekot att det är biltillverkarnas ansvar att informera barnfamiljer och hjälpa till med att koplla ur krockkudden. Svenska föräldrar har fått lära sig att sätta spädbarnen i bilbarnstol, bak ofram i framsätet. Men med krockkudde inkopplad så kan det vara livsfarligt, om kudden löses ut vid en krock. Ett stort antal dödsolyckor har inträffat i andra länder, och rekommendationen är att koppla ur krockkudden. Men den undersökning som NTF nu presenterar visar att långt ifrån alla har gjort det. Det rör sig om ett par procent av de tillfrågade och översatt till hela befolkningen skulle det betyda flera tusen barn som färdas trafikfarligt. Till viss del tror NTF att det beror på att informationen inte nåt fram till alla föräldrar, men det är också SVÅRT att själv koppla ur krockkudden på många bilmodeller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".