Försvarsminister Sten Tolgfors. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Tolgfors kräver svar om rysk dumpning

Uppgifterna att rysk militär ska ha dumpat radioaktivt avfall och kemiska vapen i Östersjön i början av 1990-talet kommer som en överraskning för försvarsminister Sten Tolgfors. Nu kräver han att den regering som informerades ger svar.

– Den allra snabbaste vägen att få klarhet och vem som kände till vad, vilken information man hade och vilka bedömningar man gjorde är att de som var berörda faktiskt berättar om det, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

I början av 1990-talet ska rysk militär ha dumpat kemiska stridsmedel och radioaktivt avfall i Östersjön, på vad som i dag är svenskt vatten. Enligt SVT:s Uppdrag granskning finns det tre hemliga rapporter om dumpningen.

För tio år sedan ska den dåvarande regeringen ha fått information om detta men inte agerat.

Jan Eliasson, dåvarande kabinettsekreterare, säger sig inte minnas att han ska ha fått information om rapporterna men tycker nu att frågan ska utredas.

– Det viktiga nu är att ta reda på vad som finns i rapporterna. I det här har väl alla intresse av att sanningen kommer fram, säger Jan Eliasson.

Sten Tolgfors tror att det kan bli svårt att få fram sanningen.

– Det är oerhört svårt för en helt annan regering, ett decennium senare, att hjälpa tidigare utrikesministern att rekonstruera sitt minne.

Chefsåklagare Mats Palm, vid riksenheten för miljömål, har nu inlett en förundersökning om miljöbrott. Han säger till SVT:s Rapport att en förutredning inleddes redan våren 2009 när en anmälan gjordes.

Sten Tolgfors vill nu veta vad som hände och vad den dåvarande regeringen kände till. Men han kommer inte att initiera någon utfrågning.

– Den här regeringen ska inte behöva kalla en tidigare utrikesminister till särskilda möten. Det är mycket bättre att han själv klargör vilket beslutsunderlag man hade och hur man valde att värdera informationen, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".