Stora mängder snö på sista tiden har gjort gator och trottoarer svårframkomliga. Foto: Mark Earthy/Scanpix.

Snön tvingar äldre att stanna inne

Dåligt snöröjda trottoarer och gångbanor efter den senaste tidens snöfall har lett till att många äldre och rörelsehindrade nu undviker att ta sig ut.

Inga Marit Karlsson är 94 år och hon har suttit hemma mycket i vinter.

– Det är ju ingenting som inger en någon lycka att gå ut nu när det är så halt. Det gör jag inte sörru' så jag har nog stannat inne. Jag var faktiskt inne 14 dagar innan man kom ut. Men i förrgår så var jag ute en stund.

Nu snöar det igen. Vad tänker du då?

– Det är väldigt dåligt underhållet med snöröjningen. Som här på trottoaren här nere kunde de ju ta och köra undan tycker man. Men det gör de inte, säger Inga Marit Karlsson.

Gunhild Torstensson, 76 år, har det också besvärligt dessa dagar på grund av dåligt röjda vägar.

– Jag klarar inte att gå här i dag. Jag var till brevlådan i dag. Jag trodde att jag skulle stå på huvudet. Det är inte bra.

Vad händer om du går då?

– Jag blir stående och försöker hasa mig fram. Jag undviker det helt enkelt. Det händer att jag inte alls går ut för att det är för dålig väderlek, säger Gunhild Torstensson.

Barry Andersson, ordförande på Stockholm avdelningen vid Pensionärernas Riksorganisation efterlyser att näringsidkare tar sitt ansvar och håller is- och snöfritt utanför sina butiker.

– Framför allt i de områden där man vet att det vistas mycket pensionärer. Utanför servicehus, trygghetsboende, sjukhus och sådant. Där måste man förbättra det här oerhört mycket mer, säger Barry Andersson.

Också de rörelsehindrade med exempelvis rullstol blir begränsade i sin framkomlighet. Maria-Clara Gorska, 18 år och Jan Zemelka, 21 har fått känna av det.

– Ibland får man till och med sitta hemma för att det är så mycket snö, säger Jan Zemelka.

– Jag har elrullstol men den klarar inte heller den blötsnö som är nu. Framhjulen, som är så små på min rullstol, fastnar i snön så att det blir svårt att komma fram, säger Maria-Clara Gorska.

– Speciellt när det snöar och blir ny snö hela tiden. Då är det nästan omöjligt att komma fram för gående och då är det ännu svårare för en rörelsehindrad, säger Jan Zemelka.

Maria Repitsch
maria.reptisch@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".