Besvikelse över utebliven ny spelpolitik

Regeringen får kritik för att den inte har lyckats lägga fram lagförslag om en ny spelpolitik under den här mandatperioden.

Lagförslaget, som alltså har försenats, skulle både skärpa kontrollen för att minska problemen med spelberoende och öppna för utländska spelbolag i Sverige.

Håkan Bystedt, ordförande i A-lotterierna, är besviken över att ingenting kommer att hända på spelmarknaden.

– Jag tycker att det är illa. Den sämsta situationen är ju att allt fortsätter som om ingenting har hänt. På längre sikt tror jag att det kan vara sotdöden både för staten och folkrörelsen.

Hur tänker du då?

– Om man inte reglerar de internationella spelbolagen, och får dem på insidan av den svenska spelmarknaden, och de kan fortsätta att sätta sina egna villkor, så kommer de också successivt att ta stora marknadsandelar i Sverige.

I över ett halvår har regeringen jobbat med lagförslaget om en ny spelpolitik, med skärpt kontroll, mindre påträngande spelreklam, och möjlighet för utländska spelbolag att verka på licens här.

Men nu är förslaget så försenat att regeringen inte hinner lägga fram det till riksdagen före valet.

A-lotterierna omsätter 400 miljoner om året, och tycker att det här var det värsta som kunde hända – att ingenting händer.

Folkrörelserna känner sig begränsade av det så kallade spelmonopolet och vill också få inkomster genom att bedriva spel på nätet, som de utländska bolagen och statliga Svenska Spel gör.

Flera allianspartier talade före valet om en ny spelpolitik. Joakim Rönngren på det utländska spelbolaget Ladbrokes är kritisk i dag.

– Jag tycker att det är lite av en politisk skandal med tanke på tonläget och möjligheterna som uttalades när alliansen tog över.

Samtidigt är han kritisk mot att lagförslaget bara skulle låta Ladbrokes få licens på sportvadslagning. Utan nätpoker och kasino är det tveksamt om Ladbrokes skulle vara intresserat att betala för en licens i Sverige.

– Att bara ta ut en del ur ett produktutbud är naturligtvis inte intressant, säger Joakim Rönngren.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista