Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En torskunge gömmer sig.

Ny havsmyndighet placeras i Göteborg

Den nya myndigheten för havs- och vattenmiljö kommer att ligga i Göteborg. Det offentliggjorde miljöminister Andreas Carlgren i dag på en pressträff. Myndigheten kommer att starta sitt arbete 2011.

– Vi ska nu samla allt det arbete som görs när det gäller havs- och vattenmiljö under en myndighet. Vi ska ha en ansats som gäller hela ekosystemet, havet och vattnet. Där ska vi samla frågor som gäller viktiga delar av fisket, som gäller miljöarbetet, som gäller vattnet och havets möjligheter, säger Andreas Carlgren.

Huvudfrågorna för den nya myndigheten kommer enligt miljöminister Andreas Carlgren att vara att stoppa utsläpp från stora fartyg, minska övergödningen, se till att reningsverken renar vattnet bättre, och se till att det inte fiskas över fiskeresurserna.

Enligt regeringen är arbetet i dag alldeles för uppsplittrat, på olika myndigheter och konsekvensen har blivit att Sverige tappat mark i havsmiljöarbetet.

Fiskeriverket finns i dag i Göteborg, men det är en myndighet som kommer att upphöra, och delar av fiskefrågorna förs nu över till den nya Havsmiljömyndigheten, liksom vissa frågor som rör havsmiljön och som i dag ligger på Naturvårdsverket i Stockholm.

– Vissa frågor kommer att finnas på Jordbruksmyndigheten och på annat håll och alla viktiga frågor när det gäller havet kommer att finnas här.

Kommer det inte att finnas motstående intressen inom den här myndigheten att värna fisket, samtidigt som man ska värna mångfalden i haven?

– Det kommer att vara så att det finns intressen som står mot varandra. Men då kommer man också att märka att både fisket och havet kommer att vinna på att de samverkar, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".