"S är ett desperat parti."
Åsa Torstensson:

"Jag svarar gärna på frågor om snön"

Nu svarar infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) på Socialdemokraternas kritik om dålig snöröjning med trafikkaos och tågförseningar som följd. Regeringen har avsatt tillräckliga resurser, anser hon.

– Vädergudarna har jag inte ansvar för även om jag har ansvar för kommunikationer, säger Åsa Torstensson.

Men du har ansvar för att avsätta pengar. Har ni verkligen avsatt tillräckliga resurser för att klara av snöröjningen?

– Eftersom jag har varit den minister som i förhållande till tidigare socialdemokratiska ministrar har valt att prioritera drift och underhåll och just gett Banverket mer pengar så har jag varit väldigt noga med och ställt frågan: är det pengar som är problemet? Svaret har blivit: nej, det är inte pengar som är problem. Det är snö och sträng kyla och att detta inträffar samtidigt.

Det var på fredagsmorgonen som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg i Ekot ansåg att snön nu blivit en politisk fråga och att Vägverket och Banverket verkar behöva mer resurser för att hantera snön.

– Ett sätt är ju att ministrarna redovisar till sina utskott vad man tänker göra åt kommunikationerna, inte minst på tågsidan. Vi ser också att det har varit väldig problem på hussidan där faktiskt hus rasar in. Har vi tillräcklig kunskap i samhället att hantera sådana här situationer? Svaret är nog nej på det, säger Sven-Erik Österberg.

Men infrastrukturminister Åsa Torstensson svarar inte nej på den frågan och hon tackar ja till inbjudan att komma till riksdagen och svara på oppositionens frågor om vilka resurser och förutsättningar Vägverket och Banverket har att röja snön.

– Jag är ofta i riksdagen och jag diskuterar varje vecka infrastrukturfrågor med socialdemokrater, så jag kommer gärna!

Hur ser du på detta som en valfråga att regeringen har misslyckats med snöröjningen?

– Det verkar vara en något desperat socialdemokrati som hoppas på att snöfall januari ska vara en valrörelsefråga i september, säger Åsa Torstensson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".