USA ger inte upp planer på robotsköld

De amerikanska planerna på ett missilförsvar i Europa lever vidare. Istället för Polen och Tjeckien har USA nu vänt sig till Rumänien om att få bygga en bas för sin robotsköld, Rumänien har sagt ja och Ryssland har begärt en förklaring.

Så sent som i september förra året beslöt USA:s president Barack Obama att lägga ner det tidigare planerade europeiska missilförsvaret med baser i Polen och Tjeckien. Det skedde bland annat efter hård kritik från Ryssland som såg systemet som ett hot mot sina kärnvapenstyrkor.

Men USA är tillbaka på friarstråten i Europa och har nu lyckats övertyga Rumänien om att få anlägga en bas där. Planerna har fått klartecken i högsta försvarsrådet men måste också godkännas av det rumänska parlamentet. Det anses dock vara en formalitet och basen med sina antirobotmissiler ska stå klar till 2015.

Ryssland har begärt en förklaring från USA vad det hela handlar om, men sannolikt är de här nya planerna mer acceptabla för Moskva än president Bushs robotsköld.

Bland annat kommer robotarna i Rumänien bara kunna skjuta ner kort- och medeldistansmissiler till skillnad från de i Polen som var inriktade på långdistansmissiler.

I Polen och Tjeckien var det stark opposition mot baserna men i Rumänien verkar allmänheten mer positiv.

Ett missilförsvar är tänkt att skjuta ner anfallande kärnvapenrobotar och USA har alltid sagt att det riktar sig mot i första hand Iran.

När Obama stoppade de tidigare planerna gav han samtidigt order om att man skulle skynda på med ett enklare försvar mot de vapen Iran verkligen har, kort- och medeldistansrobotar och inte mot eventuella framtida långdistansrobotar.

Efter det har USA skickat fler krigsfartyg till farvattnen runt Iran som är utrustade med försvarsrobotar.

Och i Irans södra grannländer Kuwait, Qatar, Förenade Arabemiraten och Bahrain har man placerat ut så kallade Patriotmissiler.

Den planerade robotbasen i Rumänien passar in i samma mönster.

Polen kommer dock inte att bli helt lottlöst. Inom kort öppnar USA också där en bas med Patriotmissiler som alltså är en enklare variant än det George Bush hade tänkt sig.

Sten Sjöström
sten.sjöström@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".