Cevianmannens advokat:

”Rättegången borde aldrig ägt rum”

Den stora insiderrättegången är nu inne på sluttampen och idag var det försvarets tur att påbörja sin slutplädering. Cevianmannens advokat Leif Gustafson skrädde inte orden, bevisningen räcker inte anser han och rättegången borde aldrig ha ägt rum.

– Det här är ett brottmål, insiderbrott skiljer sig inte från andra brottmål när det gäller beviskravets höjd. Kravet är att åklagarens tes måste vara av det kravet att man kan utesluta den tes som presenteras eller den förklaring som lämnats.  

Det var i det närmaste fullsatt i sal 34 i Stockholms tingsrätt idag.

Cevianmannens advokat Leif Gustafson fokuserade mycket på bevisläget, enligt honom har åklagarna inte lagt fram bevis för att de åtalade ska ha fått tillräckligt specifik information för att klassas som insiderinformation, han ansåg också att informationen inte heller skapat väsentlig kurspåverkan som lagen kräver.  

Alla de åtalades advokater vill ju att deras klienter ska frias. När det var Nordeamannens advokat Hans Strandbergs tur idag så talade han för att också skattebrottet ska ogillas och varför det inte ens borde prövas.

Varför anser ni att man inte kan pröva skattebrottet i den här processen?

– Nej, därför att det kommit ett avgörande i Europadomstolen där man har slagit fast att om man blivit påförd skattetillägg kan man därefter inte dessutom bli åtalad för skattebrott, säger Hans Strandberg.

Åklagarsidan gör en annan tolkning och anser att skattebrotten visst kan prövas. Nu återstår att se vad Högsta domstolen kommer fram till i ett liknande mål som ska prövas i mars.

På måndag är det sista dagen på denna rekordstora rättegång, då ska Hans Strandberg avsluta sin del och sen lämna ordet till de fyra andra försvarsadvokaterna.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".