Välståndet dalar enligt OECD. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Sverige rutschar utför i välståndsligan

Sverige är ett av de länder som klarat sig sämst genom den ekonomiska krisen. Det visar den senaste upplagan av den så kallade välståndsligan från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Inte överraskande är det Irland och Island som fallit tillbaka mest på välståndsligan om man jämför läget 2007 före krisen med siffrorna för 2009, som just presenterats.

Men vid sidan om dem är det Sverige som det gått sämst för, tillsammans med Finland.

Välståndsligan mäter hur stor bruttonationalprodukten per capita är i de ledande industriländerna. Man har dessutom tagit med skillnader i prisnivå i beräkningen. Metoden är inte oomtvistad och det finns också andra sätt att mäta välfärd. OECD säger självt att man inte ska fästa sig vid varje decimalkomma.

Men läser man den nya statistiken har alltså Sverige sjunkit, även om Sverige fortfarande är något rikare än de flesta. 

2007 hade genomsnittssvensken en levnadsstandard som var elva procent högre än det normala för OECD-länderna - 2009 låg svensken bara sju procent högre.

Länder som USA, Australien, Österrike och förstås Norge har dragit ifrån. Andra länder har också sjunkit, men mindre än Sverige.

Välståndsligan mäter det relativa läget mellan länderna; bruttonationalprodukten kan alltså minska inom OECD, samtidigt som en del länder går framåt i placeringarna.

Att Sverige sjunkit mer än de flesta betyder att genomsnittssvensken får en mindre del av en krympande OECD-kaka.

Statistiken från OECD brukar dock ofta revideras, så läget kan förändras i senare upplagor.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".