C-ledaren: Utmaning att få Saab på fötter

Fortfarande återstår många frågetecken att räta ut kring Victor Mullers köp av Saab. Det finns risker medgav näringsminister Maud Olofsson i Ekots lördagsintervju.

Riksgälden har fått i uppdrag av regeringen att värdera vilka säkerheter som finns för de garantier på fyra miljarder kronor som staten utlovat.

– Vi vill värna skattebetalarnas pengar, men, och det är också viktigt att säga, vi vill också försöka möjliggöra för Saab att överleva. För det är också ett uppdrag vi har. Det är klart att det är den balansen mellan arbetarna i Trollhättan, som har kämpat så mycket för att få de här jobben att vara kvar i Trollhättan, och vårt ansvar då, och den eventuella risk vi kan ta med att gå in med lånegaranti, säger näringsminister Maud Olofsson.

– Det är klart att ingen har svaret i dag, utan det kommer att vara en jätteutmaning framöver, att klara av att få Saab på fötter. Men vi är beredda ändå, att ställa upp med dessa med dessa lånegarantier med en rimlig risk för att säkra jobben på Saab också framöver. Det är den svåra rollen som en politiker har, men vi hoppas och tror att det här ska ge ett bra resultat.

Det finns alltså en risk för skattebetalarnas pengar här?

– Det finns alltid en risk i det man gör, men vi har försökt att minimera den risken. Skulle man inte vara beredd att rädda de här jobben, då kan man ju inte gå in med några lånegarantier i det här eller något annat fall heller. Men vi har bett om en konservativ bedömning av de säkerheter som bolaget har.

Men mot bakgrund av det du sagt tidigare, om att inte riskera skattebetalarnas pengar, att inte spela Monopol med skattebetalarnas pengar och så vidare, varför är du i dag då beredd att ändå ta den här risken?

– Därför att vi har gjort den konservativa bedömningen utifrån de säkerheter som finns. Men det är ju också så att, som jag sa tidigare, arbetarna i Trollhättan har ju också rätt att få möjligheten att utveckla sitt företag och rädda jobben i Trollhättan, säger näringsminister Maud Olofsson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".