Föreberedelser inför valet.

Ukrainas presidentval igång

Ukrainas väljare har nu börjat rösta i den avgörande omgången av presidentvalet. Utgången är oviss. Det är mycket jämnt mellan de två kandidaterna premiärminister Julia Tymosjenko och oppositionsledaren Viktor Janukovitj.

Oavsett vem som vinner hoppas omvärlden på ett tydligt resultat, annars är det risk för oöverskådlig politisk och juridisk oreda.

Julia Tymosjenko har varit tydlig med att om hon inte tycker att valet slutar rättvist ska hon kalla in sina anhängare till en fortsättning på orangea revolutionen, de jättelika gatuprotesterna 2004 som slutade med att det förfuskade valresultatet, där Viktor Janukovitj vann, revs upp.

Vallokalerna i Ukraina är öppna klockan 8-20 (7-19 svensk tid), vallokalsundersökningar utlovas strax efter att röstningen avslutats.

Den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har valobservatörer på plats, däribland den svenska socialdemokraten Kerstin Engle, som ska rapportera om valet i morgon, måndag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".