Serhiy Suprun tillfälligt i Kiev.

Spänt läge i presidentvalets Ukraina

Båda kandidaterna i dagens presidentval i Ukraina anklagar motståndaren för försök till valfusk. Vår korrespondent har sett förberedelser till gatuaktioner i huvudstaden Kiev.

Centrala valkommissonens byggnad i Kiev är omringad av blå tält och hundratals män med tunna blå armbindlar står utspridda runt byggnaden. De flesta är svartklädda men några har kamouflagekläder. Framför ingången till valkommissionen står två militärtält och längre bort på torget byggs en stor utomhusscen upp.

En av dem som står vid de blå tälten i närmare tio minusgrader är Serhiy Suprun från staden Tjerkasy i centrala Ukraina. Han säger att han kommit till Kiev för att förhindra provokationer under presidentvalet.

– Vid varje val händer det någonting och för att ingenting ska gå fel den här gången har vi kommit hit, säger Serhiy Suprun som är småföretagare. Han vill inte säga vem han stödjer i valet, men den tältens och armbindlarnas blå färg är Regionpartiets, det vill säga Viktor Janukovitjs kampanjfärg.

Det är förbjudet att bedriva valkampanj på valdagen, så Janukovitjs folk utanför Centrala valkommissionen har valt banderoller med allmänna slogans för rättvisa val. De tycks ha lärt sig läxan från presidentvalet 2004 när centrala Kiev badade i orange till stöd för motståndarsidan. Den här gången verkar det bli blått som kommer att dominera gatubilden.

Det har under dagen kommit uppgifter om att flera tusen Janukovitj-anhängare redan anlänt till den ukrainska huvudstaden från andra regioner och att Regionpartiet ansökt om tillstånd för en gatufest för 50 000 deltagare under måndagen.

Den andra kandidaten i valet, premiärminister Julia Tymosjenko, har sagt att hon tänker ordna massdemonstrationer om det visar sig förekomma valfusk.

Fredrik Wadström, Kiev
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".