Tolgfors:

"Ingen anledning att ompröva beslutet"

Försvarsminister Sten Tolgfors tycker inte att det finns anledning att ompröva Sveriges beslut att delta i den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan.

– Vi har försökt anpassa vår närvaro i Afghanistan efter den förändrade hotbilden. Så sent som före jul gick vi upp till 500 soldater från tidigare 390, vi har också sett till att vi har tyngre materiel på plats, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Finns inte alternativet att Sverige ägnar sig mer åt humanitärt arbete och mindre åt den här upptrappande militära insatsen?

– Det här visar just att det finns risker och att försvarsmakten är den enda organisation som har förmåga att möta risker. Vi skulle inte ha soldater på plats om det inte fanns risker, då skulle vi gå direkt på bistånd. Det här understryker snarare att säkerhetssituationen är sådan att det verkligen behövs en militär närvaro på plats i Afghanistan.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".