De döda kom från Stockholmsområdet

De två svenska officerarna som sköts till döds i Afghanistan i går kom från Stockholmsområdet, uppger Försvarsmakten på sin hemsida.

De två svenska officerarna som sköts till döds i Afghanistan i går kom från Stockholmsområdet, uppger Försvarsmakten på sin hemsida.

Det var i går förmiddag klockan 11 svensk tid som kapten Johan Palmlöv 28 år från Sundbyberg och löjtnant Gunnar Andersson 31 år från Stockholm och deras lokala tolk Shabab sköts till döds tre och en halv mil väster om det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif.

De stupade soldaternas anhöriga är underättade. Även den lindrigt skadade soldaten, som under attacken blev skjuten i foten, är hemmahörande i Stockholmsområdet.

Överbefälhavare Sverker Göransson vid presskonferensen i går kväll:

– I sådana här stunder går våra tankar till anhöriga. Det är familjer som har förlorat sina söner, flickvänner som har förlorat sina älskare och kamrater som har förlorat sina kamrater, sina kollegor. Det är oerhört tungt. Då gäller det också att vi samlas allt mer för att ta steget framåt.

En undersökningskommission har tillsatts, vad ska den göra?

– Vi skickar alltid ner Försvarsmaktens utredningskommission för att bringa klarhet i detaljer. Och det är precis det de ska göra, säger ÖB Sverker Göransson.

De tre soldaterna blev beskjutna i samma område där fem andra svenska soldater skadades och en lokalanställd tolk dödades i ett bombattentat i november.

Och i veckan som gått har svenska och finländska soldater i det här området varit inblandade i tillslag mot grupper som haft narkotika och sprängämnen.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".