Fel av AF dra in arbetslöshetsersättning

Arbetsförmedlingen döms att betala 60 000 kronor i skadestånd till en arbetslös muslimsk man som fick sin ersättning indragen för att han inte velat skaka hand med en kvinlig representant för ett företag där han sökte praktikplats.

Enligt domen i Stockholms tingsrätt gjorde Arbetsförmedlingen sig skyldig till diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna är nöjd med domen.

– Jag är väldigt glad. Jag är lättad att domstolen så tydligt slår fast att den här typen av bedömningar som Arbetsförmedlingen gjort inte är acceptabelt i det svenska multireligiösa samhället.

Vad innebär detta?

– Det innebär att alla personer i Sverige som är aktivt troende har en större möjlighet att hävda sin tro i sitt dagliga liv. Att man inte tar religionen som en intäkt att dra undan rättigheterna, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

I domen som meddelades i Stockholms tingsrätt i dag slår rätten fast att arbetsförmedlingen gjorde sig skyldig till diskriminering när en muslimsk man fick sin ersättning indragen efter att han vid en intervju om en praktikplats inte ville skaka hand med den kvinnliga representanten från företaget.

Enligt rätten står det klart att mannen inte kunde skaka hand med kvinnan av religiösa skäl, och ersättningen borde därför inte ha dragits in. Enligt domen ska Arbetsförmedlingen nu betala skadestånd på 60 000 kronor till mannen.

Arbetsförmedlingen menar att det inte rör sig om diskriminering, och verksjurist Niklas Wallentin säger att mannen inte behandlades annorlunda än andra.

– Arbetsförmedlingen har ju grundat sitt beslut på att den arbetssökande i den här intervjusituationen, som skulle lett till arbete, inte hälsat alls på den kvinnliga företagsledaren. Utan istället ignorerat och undvikit ögonkontakt med henne utan att ge någon ordentlig förklaring till varför. Vem som helst som beter sig på ett sådant sätt när man är aktuell för anställning efter att ha fått en arbetsmarknadsutbildning riskerar att få sin anvisning till program återkallad, vilket i förlängningen leder till att man förlorar sin ersättning, säger Arbetsförmedlingens verksjurist Niklas Wallentin.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".