De svenska soldaterna utsattes för ett bakhåll. Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix.
officersföbundet:

Inget tyder på att misstag har begåtts

Uppdaterad: 16:01
Efter dödsskjutningarna i Mazar-i-Sharif i Afghanistan i går, skickar nu det svenska försvaret en kommission för att utreda händelsen tillsammans med det svenska förbandet. Men det finns inget som tyder på att misstag har begåtts.

– Utifrån det jag känner till nu finns det inget som säger att det är fel att göra så, säger Lars Fresker ordförande i Officersförbundet.

Så det har inte begåtts några fel i den här insatsen?

– Nej, inte som man kan säga nu. Och tittar man på de uppgifter som har kommit fram så är det en fråga om samverkan där de har utsatts från en uniformerad förövare som har gjort någon form av bakhåll på dem. Så det går inte att säga att det är något fel i det hela.

Vad händer nu?

– Vi får från vårat håll se vilka erfarenheter man kan dra från ett fackligt perspektiv och titta på vad som har hänt. Sedan naturligtvis stödja dem som finns i omgivningarna och behöver oss i det fortsatta arbetet.

– Försvarsmakten kommer också att skicka ner en undersökningskommission, troligen redan i morgon, för att stödja i det arbetet, säger Mattias Robertson, informatör vid Försvarsmakten.

Det svenska förbandet var ute på en rutinpatrull tillsammans med afghansk polis i byn Gor Tepa, väster om staden Mazar-i Sharif i norra Afghanistan, då en gärningsman öppnade eld med ett finkalibrigt vapen.

Han dödade två svenska officerare och en afghansk tolk och skadade en soldat lindrigt.

– Det är ingen svår skada utan han blev skjuten i foten, säger Mattias Robertson om den skadade soldaten.

Skytten avlossade ett handeldvapen från nära håll. Andra ur förbandet besvarade elden och sköt ihjäl gärningsmannen.

– Han är skjuten till döds, säger Berndt Grundevik, arméinspektör, om gärningsmannen.

Nu fortsätter arbetet med att utreda händelsen.

– Det är en kommission som är under befäl av brigadgeneral Jan-Gunnar Isberg och nu på morgonen har vi ett möte för att sätta samman den kompetens som i övrigt ska ingå. Så jag kan inte säga vilka andra namn som ska vara med, säger Berndt Grundevik, arméinspektör.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Svenskar i strid

Under fjolåret ökade attackerna mot den svensk-finländska styrkan i Afghanistan med 40 procent jämfört med 2008, enligt försvaret.

Bara det senaste halvåret har Försvarsmakten rapporterat 24 incidenter, ungefär en gång i veckan i snitt. Styrkan har ofta angripits med såväl finkalibrig som pansarbrytande eld, och av vägbomber. Vid ett tillfälle, den 3 juli i fjol, av en självmordsbombare.

Vid fem tillfällen skadades svenska eller finländska soldater, och vid ett tillfälle dödades en lokalanställd tolk, men söndagens strid var den enda under det gångna halvåret som någon soldat i den egna styrkan dödades.

Något tiotal afghanska motståndsmän har dödats av svensk-finländsk eld enligt Försvarsmaktens incidentrapporter.

Källa: TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".