Prognoserna spår en uppgång för konstruktionsvirke till byggen. Arkivfoto: Fredrik Persson/Scanpix.

Sågverksindustrin satsar trots kris

Sågverksbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen men det verkar finnas en stark framtidstro. Två sågverk som ska bli Nordens största är just nu på gång, ett på ritbordet och ett byggs just nu i Norrköping av Holmen.

På Holmens sågverk ska det produceras konstruktionsvirke till byggen runtom i världen.

– Alla prognoser pekar på att det kommer att bli en stor efterfrågan på konstruktionsvirke, säger Anders Öquist som är platschef för det nya sågverket.

Ni hoppas helt enkelt på att konjunkturen tar fart?

– Ja, självklart. Ett exempel är ju USA där, om man tittar på demografin där när det gäller nya hus per år, så ligger de på kanske en tredjedel av den nivå som skulle behövas. Förr eller senare måste folk ha någonstans att bo.

Det förutsätter väl att vi har kommit ur lågkonjunkturen för att det här ska fungera?

– Ja, vi tror på en vändning här, säger Anders Öquist, platschef på Holmens sågverk.

Ute på det stora fältet intill papperbruket är aktiviteten hög. Pålkranarna dunkar intensivt och dumprar kör fram och tillbaka med schaktmassor. Om bara ett år ska här stå nordens största sågverk med en produktionen på 750 tusen kubikmeter konstruktionsvirke.

Sågverksindustri sysselsätter cirka 13 000 personer i Sverige och har krympt som en följd av lågkonjunkturen och det minskade byggandet.

I Sverige 2008 och första halvan av 2009 drog sågverken ned produktionen, men nu har överkapaciteten skalats bort, säger Bertil Stener på branschorganisationen Skogsindustrierna.

– Det har varit två tuffa år kan man säga. Dock fick vi en balans i marknaden genom att det ställdes om mycket produktion i Finland, Rysslanda, Baltikum, Tyskland och i Sverige. Vi fick en balans på det hela under förra våren. Därefter har vi haft en återhämtning av priser och annat. I Sverige har vi givetvis också haft fördelen av att vår valuta varit svag i förhållande till euron, säger Bertil Stener.

Men det är inte bara Holmen som satser stort med drygt en miljard kronor på det nya sågverket. För samtidigt så planerar konkurrenten Södra att bygga ett lika stort sågverk i Värö Bruk.

Sågverket är ännu så länge på ritbordet, men blir det verklighet så ökar kapaciteten rejält för den tidigare så krisdrabbade sågverksindustrin.

Också här handlar det om konstruktionsvirke för byggindustrin, säger Per Braconier som är informationsdirektör vid Södra.

– Det ser ut att vara en väldigt bra investering och därför har vi gått vidare med det.

Men finns det plats för båda de här jättelika sågverken?

– Vår bedömning är att det får plats, säger Per Braconier, informationsdirektör vid Södra.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".