Janukovytj-supportrar firar i Kiev efter det preliminära valeresultatet. Foto: Efrem Lukatsky/Scanpix.

Janukovytj segrare i lyckat ukrainskt val

Röstsammanräkningen efter gårdagens presidentval i Ukraina är nästan helt avslutad och det står redan nu klart att premiärminister Julia Tymosjenko inte kan hämta in oppositionsledaren Viktor Janukovytj knappa försprång. Dessutom gav de europeiska valobservatörerna i dag en mycket positiv bild av hur valet genomförts.

– Gårdagens röstning var en imponerande uppvisning i demokratiska val, sade Joao Soares från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE på en presskonferens i Kiev i eftermiddag.

OSSE har samordnat valobservatörsgrupper från bland annat Europaparlamentet, Europarådet och Nato och organisationernas gemensamma preliminära rapport är entydig: den andra valomgången i det ukrainska presidentvalet var trots brister en stor framgång för den unga demokratin i den forna Sovjetrepubliken.

Under dagen har också rösträkningen fortsatt och med bara någon enstaka procent av rösterna kvar att räkna står det klart att premiärminister Julia Tymosjenko inte kan ta in ens det lilla försprång hennes motståndare har.

Oppositionsledaren Viktor Janukovytj leder ointagligt med knappt tre procentenheter men ännu finns inga signaler om att Tymosjenko tänker erkänna sig besegrad. Julia Tymosjenko har flera gånger i dag utlyst presskonferens men i sista stund ställt in.

Under tiden firade tusentals av Viktor Janukovytjs anhängare med en gatufest på torget framför Centrala valkommissionen i Kiev. En av de som trotsade minusgraderna var pensionären Nina Bauer som är lättad över att den orangea revolutionens ledargestalter nu röstats bort.

– Det sas en sak men gjordes absolut ingenting och därför har vi det som vi har det, säger Nina Bauer som länge hoppats på Viktor Janukovytj som Ukrainas president.

Fredrik Wadström, Kiev
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".