Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Slarv och fel i vården ska straffas hårdare

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 03.00
Fler legitimationer kan dras in. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

Det blir strängare påföljder för vårdpersonal som inte sköter sina uppgifter, när den nya patientsäkerhetslagen träder i kraft. Nästa år är det slut med påföljderna erinran och varning för personalen i sjukvården.

I dag behandlas den nya patientsäkerhetslagen av lagrådet. Den som i fortsättningen inte sköter sig blir antingen av med legitimationen eller får arbeta på prov under tillsyn i tre år.

Samtidigt blir ansvarsnämnden en rent administrativ myndighet.

– Vi ska vara klara över att nästan alla med insyn säger att den nuvarande ordningen inte är tillräckligt bra. Vi har varje år 3 000 personer som onödigtvis dödas inom vården. Vi har 100 000 personer som onödigtvis skadas inom vården, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

– Det kostar ofantligt stora pengar, nästan sex miljarder kronor per år. Vi måste se till att vi får ett mer samlat och mer metodiskt arbete, som gör att vi kan åstadkomma en större effektivitet i det här. Socialstyrelsen kommer att ha en central roll i det här sammanhanget.

Av de myndigheter som i dag har hand om patienternas säkerhet är det Socialstyrelsen som i framtiden får mest makt. I det regeringsförslag som i dag läggs fram för lagrådet finns det 42 extra miljoner kronor till myndigheten.

Tillsynen ska skärpas genom att samordna patienternas klagomål med nya oanmälda inspektioner av vården. Styrelsen ska också regelbundet mäta antalet vårdskador och föreslå påföljder.

Det ska samtidigt bli lättare för patienter att anmäla de problem man haft i vården. Patienten behöver bara rapportera vad som har hänt, inte vem som har gjort fel. Det ska sedan utredas av Socialstyrelsen.

Vid allvarliga händelser kan personalens legitimation dras in. Annars utdöms en prövotid på tre år, då personen får arbeta under skärpt tillsyn av Socialstyrelsen. Då ska också en handlingsplan upprättas, för att personen till exempel ska kunna förbättra sina medicinska kunskaper eller behandla ett pågående missbruk.

Den som inte följer planen riskerar en indragen legitimation. Och det kan bli fler som förlorar sina legitimationer än i dag, säger socialminister Göran Hägglund.

– Min förhoppning är att färre personer ska göra det på lång sikt, genom att vi hittar system som tidigare fångar upp det som har gått fel eller riskerar att gå fel. Men kortsiktigt kan det innebära att fler personer som inte klarar av sin uppgift blir av med legitimationen, säger han.

Ökade krav ställs också på landstingen som ska utreda riskhändelser, förebygga vårdskador och se till att man har kompetent och tillräckligt stor personal. Om det inte följs, så riskerar vårdgivaren böter.

Lagförslaget innebär också att Socialstyrelsen direkt ska medverka i utredningen av misstänkta brott i vården. Den frågan har varit aktuell i händelserna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, där en läkare nu står åtalad för dråp på ett för tidigt fött barn.

Den nya patientsäkerhetslagen planeras träda i kraft den 1 januari 2011.


Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".