Låga tyska bidrag strider mot grundlag

Uppdaterad: 11:46
Bidragen till arbetslösa och socialbidragstagare i Tyskland strider mot grundlagens krav på människovärde. Det har den tyska författningsdomstolen slagit fast nu på förmiddagen. Och konsekvensen blir troligen höjda bidrag och nya dryga kostnader för tyska staten.

Nära sju miljoner människor i Tyskland är beroende av de här bidragen, som är en kombination av socialbidrag och den lägsta formen av arbetslöshetsersättning.

Tre familjer hade klagat till domstolen, som har till uppgift att kontrollera om politiska beslut stämmer med den tyska grundlagen.

Och svaret är alltså nej. Reglerna måste göras om. De "garanterar inte ett människovärdigt existensminimum", sade ordföranden i författningsdomstolen i sin domförklaring. Varken för barn eller vuxna.

Bidraget för en vuxen är i dag ungefär 3 600 kronor i månaden, för barn något mindre. Därtill har många också lika mycket i bostadsbidrag. Därutöver finns också bostadsstöd.

Domen i dag är tvingande för politikerna. Senast kommande årsskifte måste nya regler vara i bruk, enligt domstolen. Och bland de experter som nu tolkar domen tror de flesta att staten kommer att tvingas höja bidragen.

Domstolen kritiserar nivån på bidraget för barn. Nya regler kan bara betyda högre bidrag. Staten lär inte komma undan högre kostnader, säjer författningsjuristen Peter Sieben.

Omräknat ungefär 400 miljarder kronor om året kostar bidragen i dag det tyska statshushållet. Den summan väntas nu stiga, kanske med flera tiotals miljarder kronor.

Många har varnat för att höjda bidrag kommer att locka människor som arbetar till låga löner att istället försörja sig på bidrag.

Häromdan kom en undersökning från de tyska skattebetalarnas lobbyorganisation fram till att i flera tyska branscher, som städning, hotell och restaurang, så ger lön redan i dag lägre inkomst än försörjning av bidrag.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".